Avion alimentat cu energie solara poate zbura timp de cinci ani, fara oprire
Avion alimentat cu energie solara poate zbura timp de cinci ani, fara oprire
Caracterul lui Homer, Ulise, a atras recunoasterea internationala prin traversarea globului intr-o nava, dar credem ca omonimul ulterior reprezinta un mod mult mai estetic de a calatorii.

Stiinta de zbor Aurora a dezvaluit un concept de avion alimentat cu energia solara, Ulise. Ambarcatiunea autonoma de supraveghere are capacitatea de a zbura deasupra pamantului pana la cinci ani in continuu, cu o putere ce deriva exclusiv din panouri solare.

Ulise este de fapt o combinatie de trei avioane alcatuite dintr-o structura sub forma de aripi, lunga de 50 de metri. Avioanele ar fi lansate separat si apoi acestea se vor combina deodata in stratosfera, unde aerul este mai calm. Odata ce ambarcatiunea este complet asamblata, aceasta va masura 150 de metri in latime si este capabila sa se planeze cu 140 de mile pe ora la o altitudine de 18.288 la 27.432 de metri. Panourile solare ce liniaza partea de sus a avionului ofera energie, iar ambarcatiunea in sine, isi schimba forma autonom cu scopul de a maximiza expunerea la lumina solara. Cercetatorii studiaza, in prezent, modalitati diferite prin care avionul ar putea stoca energie atunci cand soarele nu straluceste - metodele posibile includ roti de zbor, celule de combustibil sau chiar baterii.

Pana acum, avionul este doar in faza de concept, dar cercetatorii lucreaza in prezent la un avion, jumatate din dimensiunea conceptului si se asteapta sa finalizeze un prototip la dimensiunile actuale in urmatorii cinci ani.
Odata ce compania creeaza un avion pe deplin functional, Ulise ar putea veni la indemana atat pentru mediu, cat si pentru securitatea nationala: cercetatorii spun ca ambarcatiunea ar putea fi utilizata pentru supraveghere, cum ar fi patrularea frontierelor sau pentru observarea sit-urilor reactorului nuclear, suspecte. Avionul alimentat cu energie solara ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru supravegherea mediului, monitorizarea evolutiei furtunilor, a stratului de ozon si chiar pentru observarea modificarilor aduse de incalzirea globala.