Este ecologic: Becul fluorescent compact

Este ecologic: Becul fluorescent compact


    La scurt timp dupa ce Al Gore a debutat cu filmul "An Inconvenient Truth", publicului larg a inceput sa nu-i mai pese de schimbarile climatice - cel putin superficial. Si intr-un val masiv de efort, de a scoate in evidenta noua constiinta ecologica, fiecare apartament, primarie si vila din Norvegia pana in Noua Zeelanda au schimbat becurile incandescente cu becurile fluorescente compacte mai eficiente din punct de vedere energetic. Nu exista indoiala daca  becurile fluorescente compacte economisesc sau nu energie in comparatie cu predecesorii lor. Dar, odata cu preocuparile in ceea ce priveste mercurul toxic si evolutiile recente in tehnologia LED-urilor, becurile fluorescente compacte ar putea sa nu fie cea mai inteligenta alegere pentru viabilitatea pe termen lung.

  Este ecologic: Becul fluorescent compact
 
 In primul rand, cazul pentru becurile fluorescente compacte: becurile fluorescente compacte folosesc in jur de 75% mai putina energie si rezista de 10 de ori mai mult decat becurile incandescente. Faptul ca becurile fluorescente compacte pot dura pana la de zece ori mai mult este un salt imens in reducerea ambalarii si a transportului. Aceste beneficii au condus multe tari, inclusiv Australia si Irlanda, sa interzica utilizarea becurilor  incandescente.

Bec fluorescent compact

    Mercurul din productia de energie si becurile fluorescente compacte se infiltreaza in sol si apa si, de obicei, ajung in pesti. Animalele sau oamenii care mananca apoi acei pesti preiau toxicitatea lor, care poate determina un handicap grav, prin oprirea dezvoltarii neurologice. De asemenea, s-a speculat ca ratele mari de mercur pot cauza cancer, desi ar fi nevoie de cativa ani de expunere ca sa ne putem da seama de efecte.
 
Becul fluorescent este mai eficient decat becul incandescent

    Din aceste motive, multe guverne si comerciantii cu amanuntul au oprit programele de reciclare a becurilor fluorescente compacte ce trateaza mercurul in siguranta in loc sa-l lase sa se intareasca in depozitele de deseuri. Dar, doar pentru ca sistemele de reciclare sunt in vigoare nu inseamna ca oamenii le si folosesc. Cele mai multe depozite sunt pline cu obiecte reciclabile sau refolosibile. Mi se pare foarte putin probabil ca o persoana care arunca un flacon gol de apa va decide brusc sa mearga sa recicleze un bec fluorescent compact vechi. Oamenii sunt lenesi!

    In afara de problemele asociate cu mercurul si reciclarea, se pare ca presiunile facute pentru becurile fluorescente compacte au venit la un moment dat cand aveam nevoie de o remediere rapida nu de o solutie pe termen lung. Guvernul Statelor Unite continua sa mandateze productia de combustibili etanol, in ciuda faptului ca cei mai multi ecologisti si oameni de stiinta sunt de acord ca nu vor rezolva problemele climatice. La fel ca etanolul, becurile fluorescente compacte sunt binevenite, fiind un pas in directia cea buna. Este important sa se evalueze eventuale daune si sa fim cu ochii pe tehnologii emergente mai eficiente.

Interzicerea becurilor incandescente

    In acest caz, exista cateva alternative mai eficiente de iluminare, ce nu implica mercurul si incep sa apara pe piata. Diodele organice emitente de lumina, de exemplu, utilizeaza o fractiune din energia pe care becurile fluorescente compacte o fac, sunt mai flexibile in aplicare, mai putin predispuse la spargere si nu contin mercur. Tinerii designeri, oamenii de stiinta si inginerii vin regulat cu modalitati mai bune de a lumina vietile noastre si au nevoie de tot sprijinul pe care il pot obtine.

Este ecologic?


    Categoric. Un bec fluorescent compact va bate un bec incandescent in orice zi a saptamanii. Dar nu putem transforma asta intr-un concurs intre becurile fluorescente compacte si predecesorii sai. Concurenta trebuie sa avanseze. Exista solutii mai eficiente ce sunt disponibile, iar noi avem tehnologia si responsabilitatea de a inlocui becurile fluorescente compacte cu o lumina care este mai eficienta din punctul de vedere al energiei, non-toxica, si mai usor de reciclat. Este posibil ca becurile fluorescente compacte sa fi castigat batalia; dar nu si razboiul!