Construirea blocurilor realizate din deseuri comprimate!
Construirea blocurilor realizate din deseuri comprimate!
Daca v-am spune ca nu exista un substitut durabil pentru ciment, l-ati folosi? Dar daca v-am spune ca ati putea construi casa visurilor voastre din gunoi? Visul unui inlocuitor cu resurse de economisire, de reducere a emisiilor pentru beton este pe cale de a deveni realitate sub forma de BituBlock - confectionat din post-deseuri de consum. Dr. John Forth de la Universitatea din Leeds se afla in spatele procesului revolutionar ce transforma gunoiul intr-un material structural puternic, consumator de mai putina energie, care este gata sa inlocuiasca vechiul ciment.
BituBlock este un produs de inalta performanta, fiind de aproximativ sase ori mai puternic decat blocul din beton traditional. Este realizat prin amestecarea deseurilor, ca sticla reciclata, zgura de metal, namoluri de epurare si cenusa rezultata in urma incinerarii cu un liant lipicios numit bitum utilizat, de asemenea, in pavarea strazilor publice. Amestecul se compacteaza intr-o matrita, supus temperaturilor ridicate, ceea ce oxideaza si intareste bitumul.
In timp ce continutul reciclat este o parte vitala a constructiilor durabile, ingredientele de redirectionare a depozitelor de deseuri BituBlock sunt doar o parte din ceea ce il face un material atat de inovator. Betonul este materialul cel mai utilizat in constructii, cu peste zece miliarde de tone productie anuala. Aproximativ 7% din emisiile globale de CO2 provin din productia de beton. In ceea ce priveste BituBlock, liantul din bitum poate inlocui cu succes cimentul.
Structural superior, BituBlock castiga interes comercial, iar echipa de proiect, care il include si pe Dr. Salah Zoorob de la Universitatea din Nottingham, se asteapta ca BituBlock sa fie gata pentru comercializarea pe piata in doar 3-5 ani. De asemenea, planurile sunt in curs de desfasurare pentru dezvoltarea "Vegeblock", folosind deseuri din ulei vegetal.