Casa pe uscat sau sub apa?

Casa pe uscat sau sub apa?

 
 Casa pe uscat sau sub apa?
 
    Proiectantii urbanisti, sociologii si scriitorii de Science Fiction au visat la utopiile futuriste pe mare, pe uscat sau in spatiu. Aceste exemple prezenta unele dintre cele mai ciudate, salbatice si realizabile planuri ale vietii in viitor.
 

Prototipul experimental al orasului de maine


Prototipul experimental al orasului de maine

    Orice trecere in revista a oraselor futuristice trebuie sa mentioneze de EPCOT, "Prototipul experimental al orasului de maine" (Experimental Prototype City of Tomorrow) de la Walt Disney din Orlando, Lumea Disney din Florida. EPCOT se va inspira din noile idei si tehnologii, ce sunt in curs de aparitie, de la centrele de creatie ale industriei americane. Aceasta va fi o comunitate a zilei de maine, care nu va fi niciodata terminata, ci va introduce, testa si demonstra intotdeauna sisteme de materiale noi. Si EPCOT vor fi mereu un exemplu pentru lume in ceea ce priveste ingeniozitatea si imaginatia unei intreprinderi libere americane.

Constructie de oras ce nu se termina niciodata

    Deschis cu surle si trambite in anul 1982, EPCOT este dominat de un imens dom geodezic de tipul celui pionerat de renumitul futurist Buckminster Fuller, care inconjoara nava spatiala Pamant.

As dori sa fiu sub mare


Orasele de sub nivelul marii

    Proprietatile imobiliare devin tot mai aglomerate, iar singurul loc unde te mai poti orienta este fie in sus la cer, fie in jos: oceanul sau marea. Ideile unei locuinte sub nivelul marii variaza de la modul cel mai serios la cel umoristic (cum ar fi Atlantida scufundata din serialul Futurama), dar principala intrebare cu care se confrunta futuristii nu este atat de mult "Cum?", ci "Cand?".

Hotelul amplasat sub apa

    De fapt, oamenii traiesc pe fundul oceanului, cu toate ca nu e 20.000 leghe sub nivelul marii, ci la doar 20 de metri. Aceasta constructie sub mare este un hotel subacvatic unde oaspetii (fostul prim-ministru canadian Pierre Trudeau si artisul de la Aerosmith, Steven Tyler) se bucura de o noapte oceanica in timp ce raman confortabili pe uscat, cu exceptia cazului in care se deschide fereastra.