Universul la control: unde am putea locui?

Universul la control: unde am putea locui?


    Cautarea a alte planete primitoare, nu este nimic nou. Am facut speculatii in ceea ce priveste formele de viata pamantesti ce ar putea fi capabile sa supravietuiasca de cand ne-am dat seama ca exista si alte lumi in Univers. Dar, pana acum, nu am avut o modalitate standardizata pentru a masura daca se poate locui pe alte planete, pentru microorganisme, cum ar fi cele care infloresc aici, pe Pamant. Recent, o echipa de la Universitatea din Puerto Rico, la Arecibo, a compilat prima evaluare cuprinzatoare si cantitativa de locuire in alte lumi.

Sistemul solar
 

Enceladus


    Bazandu-se pe sustinerea adecvata a vietii microscopice pe o scara de la 0 la 1 (gandindu-ne statistic, unde 0 = imposibil si 1 = sigur), raportul a identificat trei lumi ce sunt in masura, probabil, sa sustina viata microscopica asa cum o stim. Cel mai promitator candidat a fost Enceladus, a sasea, cea mai mare luna a lui Saturn. Satelitul a marcat indicele 0.4 pe indexul microbiean standard de locuire, la fel ca Pamantul. Desi nu a fost explorat temeinic, oamenii de stiinta cred ca este posibila existenta unui ocean vast amplasat sub crusta inghetata de pe Enceladus.

Enceladus, a sasea, cea mai mare luna a lui Saturn

Marte


    Datorita proximitatii sale fata de Pamant, Marte a fost adesea subliniata ca putand fi capabila sa sustina viata pamanteasca. Pana in anii 1960, se presupunea ca atmosfera planetei rosii a fost similara cu cea a Pamantului. In timp ce am reusit sa demonstram ca aceasta teorie este falsa,  testele in ceea ce priveste posibilitatea existentei vietii pe Marte au fost negative sau neconcludente. Cu toate acestea, planeta a marcat 0,3 pentru indicele de locuire microbian standard. Locul ideal pentru viata pe Marte nu ar fi la suprafata - ar fi la aproximativ 6,43 km in subteran, in cazul in care temperatura si presiunea sunt primitoare pentru formele de viata microbiene.

Planeta Marte

Europa


    Europa, cea de-a sasea luna a lui Jupiter, a marcat de asemenea, un index de 0,3. Suprafata lunii, cum este cea a lui Enceladus, este acoperita cu gheata. Dar, ca si Enceladus, Europa ar putea ascunde un ocean vast sub suprafata sa, ce poate sprijini viata microorganismelor. Faptul ca aceste lumi pot fi in masura sa sprijine microorganismele nu inseamna ca exista viata prezenta, doar ca sunt indeplinite conditiile ce pot fi favorabile pentru locuit.

 Europa, cea de-a sasea luna a lui Jupiter

Potentialul de locuire pe Titan si Venus


    Au fost testate cinci lumi cu noul index. Cele doua ramase, Venus si luna lui Saturn, Titan, au marcat 0.4 si respectiv, mai putin de 0,0001. In timp ce scorul lui Venus poate parea promitator, aceasta nu a ajuns in top 3, deoarece orice forma de viata ar trebui sa traiasca intr-o atmosfera instabila din cauza temperaturilor de la suprafata prea mari. Atmosfera de pe Titan, suprafata si subteranul, sunt pur si simplu inospitaliere vietii - cel putin pentru orice forma de viata pe care o cunoastem in prezent.
 
 Potentialul de locuire pe Titan si Venus