Stiati ca?

Stiati ca?

 
   Se spune ca cei care nu cunosc istorie sunt condamnati sa o repete - si, o mare parte a istoriei nu ai vrea sa o repeti. Cu toate acestea, multe fapte istorice bine-cunoscute sunt mituri, cu nici o baza, de fapt. Aici vom prezenta unele mituri dintre cele mai obisnuite, care au indus in eroare si au dezinformat oamenii, de ani de zile, zeci de ani sau chiar de secole.

Multe fapte istorice bine-cunoscute sunt mituri
 

Capitanul Cook a descoperit Australia


    Multi australieni vor fi de acord ca acest lucru nu este adevarat - dar din motive gresite. Ei vor sa sublinieze ca, cu multi ani inainte sa ajunga capitanul Cook la Sydney, in 1770, Australia a fost deja vizitata de olandezii Abel Tasman si Dirk Hartog, precum si piratul englez, William Dampier. Desigur, aceasta a fost descoperita cu aproximativ 50.000 de ani mai devreme de catre australienii indigeni.

    Dar, pentru a fi corecti cu Cook, el a descoperit o noua parte a tarii - si, mai important, acest lucru a condus la primii colonisti albi (o oportunitate pe care Tasman, Hartog si Dampier nu au luat-o). Asa ca, sa spunem ca, Cook a descoperit Australia! Bine, dar Cook a fost de fapt, un locotenent atunci cand a navigat catre Marele Pamant Sudic. Rangul de capitan ar putea fi un punct minor, dar este cu siguranta inexact - si, fiind numit "Capitanul Cook" de atatea ori, acesta ar putea fi si numele lui.

Capitanul Cook a descoperit Australia

Shakespeare a scris povestea lui Hamlet


    William Shakespeare, in general, este cunoscut ca cel mai mare dramaturg care a trait vreodata, chiar daca cele mai multe dintre piesele sale nu au fost originale, ci adaptari ale povestirilor ce se intamplasera. "Tragedia lui Hamlet, Print de Danemarca" (1603), probabil, cea mai faimoasa piesa a sa, s-a bazat pe o poveste veche scandinava. Dar in timp ce exista posibilitatea ca nici aceasta sa nu fi fost versiunea originala a povestii, putem presupune ca versiunea lui a fost cea mai buna.

Shakespeare a scris povestea lui Hamlet

America a devenit independenta pe 4 iulie 1776


    Tineti focuri de artificii! Majoritatea copiilor americani (si multi non-americani) stiu ca parintii fondatori ai Americii au semnat Declaratia de Independenta pe 4 iulie 1776. Cu toate acestea, Razboiul a durat pentru inca sapte ani inainte de castigarea independentei din Anglia, prin urmare acordul este valabil din 3 septembrie 1783. In acea zi, George al III-lea al Marii Britanii, precum si lideri din SUA au semnat Tratatul de Pace definitiva.

 America a devenit independenta pe 4 iulie 1776

Edison a inventat lumina electrica


    Thomas Edison este cunoscut ca cel mai mare inventator din lume. Opera sa record - 1093 brevete - inca ne uimeste, cu peste un secol mai tarziu. Uimitor, cu exceptia unui singur lucru: el nu a inventat cele mai multe dintre ele. Cele mai multe inventii ale lui Edison au fost opera tehnicienilor lui necunoscuti - si inventia sa cea mai faimoasa, lumina electrica, nici macar nu apartinea laboratorului lui. Cu patru decenii inainte ca Edison sa se fi nascut, omul de stiinta englez Sir Humphry Davy a inventat iluminarea cu arc electric (cu ajutorul unui filament din carbon). Timp de multi ani, numerosi inovatori au imbunatatit modelul lui Davy. Singura problema: nu putea straluci mai mult de douasprezece ore inainte ca filamentul sa se rupa. Reusita laboratorului lui Edison a fost aceea de a gasi filamentul potrivit, care ar arde zile in sir. O realizare importanta, dar nu este primul.
 
 Edison a inventat lumina electrica