Paradisul arhitectural
Arhitectura manastirilor este deseori spectaculoasa, un atribut ce pare ca se afla la cota stilului de viata ascetic. Timpul este o amanta dura si dupa secole de razboi, certuri religioase si dezastre naturale, numai cele mai puternice - si mai ciudate - au supravietuit. Pentru aceasta am putea, cel putin, sa fim recunoscatori.
Meteora si Padurea de Piatra
Meteora inseamna "suspendata in aer" in limba greaca, iar aceasta este o descriere competenta pentru aceste manastiri vechi de secole. Amplasata in pe un pisc inalt de 370 m a "Padurii de Piatra" din Thessaly, 24 de manastiri separate erau unele dintre cele mai prospere manastiri din secolul 14. Astazi doar o jumatate de duzina sunt inca active. Turistii - nu razboinicii otomani - sunt principalii vizitatori al acestui decor uimitor din nordul Greciei.
Taktsang, "Cuibul Tigrului"
Manastirea Taktsang din muntii Bhutan este una dintre cele mai sfinte locatii Budiste - si, cea mai frumoasa. Cunoscuta ca fiind construita in secolul al 8-lea de catre un om sfant care a zburat catre aceasta locatie pe spatele unei tigroaica in flacari. Taktsang este cunoscut sub numele de "Cuibul Tigrului". Privind acest complex, suspendat pe o stanca perpendiculara la aproximativ 2000 de metri deasupra vaii raului Paro, ai putea crede ca legenda antica ar putea fi adevarata. Taktsang poate fi considerat o lucrare in curs de desfasurare, deoarece noi cladiri continua sa fie adaugate in complex, cea mai recenta manastire fiind adaugata in anul 1982.
Manastirea Pechersk Lavra, Kiev
Kiev Pechersk Lavra sau Manastirea Kiev a pesterilor, este un mare complex de cladiri spectaculoase, amplasat chiar in inima capitalei Ucrainei, Kiev. Initial, infiintata in anul 1051, manastirea a fost distrusa de catre mongoli de doua ori: in 1240 si, din nou, in 1480. In secolele urmatoare, complexul a crescut atat ca dimensiune, cat si ca bogatie, castigandu-si cupolele sale aurite ce reprezinta marca lui comerciala.
Mont Saint-Michel, un munte in mare
Mont Saint-Michel este o "manastire fortificata". Construirea sit-ului a inceput in anul 966, atunci cand locatia manastirii a fost o insula stancoasa protejata de jefuitorii de pe uscat de catre cele mai puternice valuri din Europa. Drenarea mlastinii si constructia unui trotuar, in secolul al 19-lea a perturbat fluxul apei, permitand astfel namolului sa inconjoare treptat Mont Saint-Michel, pe trei laturi, dar un proiect de regenerare, acum in curs de desfasurare ar trebui sa infloreasca zona izolata a manastirii pana in anul 2015.