Amenajarea baii - alegerea faiantei

Amenajarea baii - alegerea faiantei


    De la patrate la dreptunghiuri, faianta camerei de baie vine intr-o varietate incredibila de forme, modele, culori si materiale. Mai mult decat atat, faianta este disponibila pentru orice buget ai avea, de la mai putin de 20 de lei pana la mai mult de 100 de lei metrul patrat.

   Amenajarea baii - alegerea faiantei
 
    Instalarea faiantei in baie este un proiect pe care cei mai multi zidari sunt capabili sa il duca la bun sfarsit, completand cu un aspect profesionist aspectul camerei. Este o imbunatatire a casei, care va creste cu siguranta valoare acesteia.

    Cele mai frecvente placi de faianta intalnite pe peretii camerei de baie sunt placile ceramica patrate de 4" x 4". Datorita dimensiunii mici, instalarea este relativ usor de realizat. Placile sunt usoare in greutate si pot fi taiate la dimensiunea dorita cu utilaje speciale de taiat faianta sau scule de mana. Gaurile necesare pentru robinet si bateria de la dus sunt usor de realizat cu ajutorul bormasinei. Este important sa cumparati instrumentele potrivite pentru a realiza acest procedeu, mai ales ca acestea sunt relativ ieftine.

Placi ceramice - faianta si gresia

    Asa cum placile de marmura s-au ieftinit in mod dramatic, multi oameni aleg aspectul elegant al placilor naturale. Marmura este mai grea decat placile ceramice si necesita un dispozitiv mult mai puternic de taiere special conceput pentru acest proces. Nu este nevoie de achizitionarea acestor instrumente, pentru ca sunt disponibile si de inchiriat. De asemenea, multe din firmele care vand placi naturale si portelanate detin si astfel de instrumente disponibile pentru inchiriere. Daca nu, puteti oricand sa cautati pe internet dupa astfel de firme.

Marmura in camera de baie

    Toate placile au numere de lot, acest lucru este valabil pentru piatra naturala sau cea fabricata. Acest lucru inseamna ca vor exista variatii de culoare intre loturi. Este important sa cumperi suficiente placi de faianta, toate cu acelasi numar de lot, inainte de a incepe aplicarea ei pe peretii baii, astfel incat sa te asiguri ca aceasta va fi suficienta pentru a finaliza proiectul. Este foarte putin probabil ca vei putea obtine acelasi numar de lot cu doua saptamani mai tarziu. De asemenea, este intelept sa pastrati cateva fragmente de rezerva din placa de faianta originala pentru reparatiile posibile ce pot surveni in viitor.

    Cheia unei bune instalari, asa cum se intampla cu orice astfel de proiect de amenajare, este pregatirea suprafetei pe care va fi montata faianta. Placile, indiferent daca acestea sunt de marmura, ceramica sau portelan nu vor corecta defectele peretelui. Daca intentia este de a corecta defectele peretelui, ar trebui sa se ia in considerare un suport pentru dus sau cada.

    Inainte de instalarea propriu-zisa a faiantei, peretele ar trebui sa fie izolat cu panouri termoizolante, astfel incat sa fie rezistent la apa (panou verde asa cum este numit uneori) sau cu beton. Imbinarile ar trebui sa fie sigilate in acelasi mod ca si cum ati folosi placa ca si suprafata finisata. Nu incercati sa instalati placi de orice tip pe suprafate ce nu sunt netede, deoarece vei realiza un castig pe termen scurt si o cheltuiala si mai mare pe termen lung.