Misterele istorice aduc trecutul in prezent

Misterele istorice aduc trecutul in prezent


    Misterele istorice aduc istoria la viata. Invatand despre necunoscutul din trecutul nostru ne ajuta sa invatam mai multe despre noi, ca omenire si cultura.

Caderea cretanilor  Pietrele din Carnac
 

Caderea cretanilor


    Cretanii sunt cel mai bine cunoscuti pentru legenda lui Tezeu si Minotaur, dar este vorba de fapt, despre disparitia acestei civilizatii mari. In timp ce multi istorici se concentreaza asupra caderii Imperiului Roman, caderea cretanilor, care au locuit pe insula Creta, este un mister daca nu cel mai mare.

    Cu trei mii si jumatate de ani in urma, insula a fost zguduita de o eruptie vulcanica imensa pe insula vecina Thera. Arheologii au dezgropat comprimate, care au aratat ca locuitorii cretani au continuat sa traiasca inca 50 de ani dupa declansarea vulcanului, inainte ca acesta sa se prabuseasca.

    Teorii a ceea ce a declansat incheierea civilizatiei lor au variat de la cenusa vulcanica care acoperea insula si recoltele devastatoare a societatii slabite, care a fost preluata, in cele din urma, prin invadarea grecilor.
 
Caderea cretanilor

Pietrele din Carnac


    Toata lumea a auzit de Stonehenge, dar putini stiu de Pietrele din Carnac. Acestea sunt 3000 de pietre megalitice aranjate in linii perfecte pe o distanta de 12 km pe coasta Brittany, in nord-vestul Frantei. Mitologia ce inconjoara pietrele spune ca fiecare piatra reprezinta un soldat din legiunea romana pe care Merlin Vrajotorul i-a transformat in pietre.

    Incercarile stiintifice ale unei explicatii sugereaza ca pietrele sunt cel mai probabil, un detector elaborat de cutremure. Identitatea poporului neolitic care le-a construit este necunoscuta.
 
Pietrele din Carnac

Pietrele din Carnac


    Cautarea istorica a legendarului hot Robin Hood a transformat masele de nume posibile. Un candidat il include pe fugarul din Yorkshire, Robert Hod, cunoscut, de asemenea, ca Hobbehod sau Robert Hood din Wakefield.

    Numarul mare de suspecti se complica si mai mult pe masura ce numele de Robin Hood a devenit un termen comun pentru un proscris. Pe masura ce literatura de specialitate a inceput sa adauge caractere noi la poveste, cum ar fi Printul John si Richard Inima de Leu, traseul a devenit mai obscur. Pana in aceasta zi nimeni nu stie cine a fost intr-adevar acest infractor.
 
 Pietrele din Carnac