Descoperiri ce au marcat evolutia umanitatii

Descoperiri ce au marcat evolutia umanitatii


    Capacitatea de a face descoperiri neasteptate, accidentale reprezinta serendipitatea. Pentru a demonstra importanta serendipitatii, am pus impreuna o lista de descoperiri neintentionate pe care de prea multe ori le luam de la sine.

Inventarea coniacului Stimulatoare cardiace
 

Stimulatoare cardiace


    Iata o alta inventie accidentala, care continua sa salveze vieti pana in aceasta zi. Inginerul american Wilson Greatbatch lucra la un dispozitiv care inregistra bataile neregulate ale inimii, pana cand a introdus un tip gresit de rezistori in inventia sa. Circuitul pulsa, apoi a devenit liniste, mai apoi pulsa din nou, fapt ce l-a determinat pe Greatbatch sa compare aceasta reactie cu inima umana si sa lucreze la primul stimulator cardiac implantabil din
lume.
    Inainte ca versiunea implantabila sa fie folosita pe oameni din 1960 incoace, stimulatoarele cardiace au avut la baza modelul extern inventat de Paul Zoll in 1952. Acesta a fost cam de marimea unui televizor si impartit in socuri considerabile de energie electrica in corpul pacientului, care de multe ori cauzu arsuri pe piele. De asemenea, Greatbatch a continuat sa conceapa o baterie tip litiu-iod, pentru a alimenta stimulatorul cardiac.

Stimulatoare cardiace

Inghetata pe bat


    In 1905, Frank Epperson in varsta de 11 de ani, a incercat sa faca sifon, apoi o bautura populara, prin amestecarea prafului de suc cu apa. Accidental, el a lasat sifonul pe veranda lui toata noaptea. Temperaturile au scazut atat de tare incat a doua zi, tanarul Epperson a gasit sucul lui  inghetat cu bat in el! El nu a stiut atunci, dar a nascocit accidental inghetata pe bat pentru prima data in lume. Doar 18 de ani mai tarziu, in 1923,  Epperson si-a adus aminte de inventia sa, a aplicat pentru un brevet si a inceput sa vanda "Eppsicle" in diferite arome de fructe. Mai tarziu, copiii lui au inceput sa faca referire la acest produs ca fiind inghetata pe bat.

Inghetata pe bat

Coniac


    Comerciantii de vin medievali obisnuiau sa fierba apa afara din vin, astfe incat delicata lor incarcatura se va pastra mai bine si va ocupa mai putin spatiu pe mare. Inainte cu ceva timp, anumite suflete mai indraznete - probabil un marinar a decis sa treaca peste etapa de reconstituire si astfel s-a nascut coniacul.
 
 Inventarea coniacului