Ce am invatat de la antici?

Ce am invatat de la antici?


    Cand ne gandim la civilizatia antica ne gandim la togi, care de razboi si la gladiatori. La ceea ce nu ne gandim sunt aruncatoarele de flacari, chirurgie oftalmologica si alte inventii. Aceasta este o lista cu lucruri pe care anticii le-au avut si despre care credeati ca sunt inventii moderne.

Ce am invatat de la antici?
 

Produse cosmetice


    Femeile romane puneau compusi metalici pe fetele lor, cu scopul de a spori culoarea lor. Oxidul de staniu sau oxidul de plumb au fost folositi ca machiaje, arsenul (desi stiau ca este otravitor) se folosea ca ruj sau fard de obraz, iar carbunele a fost folosit ca dermatograf. De asemenea, romanii au fost primii care au folosit oglinda de buzunar.

Produse cosmetice

Contor de parcurs


    Cu toate ca prima utilizate eficienta a fost realizata de catre greci, in masuratorile lor intre orase, romanii au angajat un contor de parcurs foarte simplu ce avea roti de 1,22 metri. De fiecare data cand roata se intorcea complet, un tarus scotea o roata dintata din cei 400 de dinti ai sai. De fiecare data cand roata dintata cotea, caruta calatorea aproximativ 1400 de metri.

Contor de parcurs

Aruncator de flacari


    Bizantinii antici au folosit pentru prima data aruncatoarele de flacari ca si dispozitive navale, de obicei, pentru a lumina tachelajul si velele a navei inamice. Cu toate ca dispozitivele portabile au fost greoaie si periculoase, cele navale erau mult mai eficiente. Lucrul la un concept simplu de pompa de sifon, acestea ar fi pompate, iar actiunea ar trage lichid inflamabil dintr-un rezervor, fortandu-l sa emane o flacara deschisa.

Aruncator de flacari

Piscina interioara incalzita


    Baile din Caracalla au fost unele dintre cele mai mari complexe de bai construite in Roma Antica. Baile se lauda cu camere incalzite si racite, bai incalzite si racite, o sala de sport si un "vestiar", unde articolele de imbracaminte si efectele personale erau tinute sub paza de catre un sclav. O retea ingenioasa de tunele si camere sub podea, cuplate cu furnale aranjate in jurul lotului, a creat diferentele minunate termice utilizate de catre patroni.

Piscina interioara incalzita