Canapeaua de la inceputuri pana in prezent

Canapeaua de la inceputuri pana in prezent


    O canapea este un element de mobilier tapitat pentru sezutul comod a mai multor persoane si de obicei, are un brat pe fiecare parte. Canapele sunt, de obicei, gasite in sufragerie, camera de zi, foaier sau terasa. Acestea sunt cuprinse intr-o varietate de textile si piele naturala.

    Canapeaua de la inceputuri pana in prezent
 
    Cele mai frecvente tipuri de canapele sunt "loveseat" (sau britanic cu doua locuri), sofa sau canapea (doua sau mai multe locuri). O canapea sectionala este formata din mai multe sectiuni (de obicei de la 2 la 4) si include cel putin doua piese care se intalnesc la un unghi de 90 de grade sau usor mai mare.
 
Canapea din catifea

    Alte variante includ divanul, canapea fara spatar sau partial sprijinita, sezlong (lung cu un singur maner), canapé (o canapea ornament de 3 locuri), precum si otomanul (in general considerat un taburet). Pentru a economisii spatiul, unele canapele isi dubleaza functionalitatea, avand rol si de pat (canapea-pat). Exista, de asemenea, canapele cunoscute prin numele lor de marca inregistrata, cum ar fi un sezlong. Termenul de trei piese descrie o suita de seturi de mobilier constand intr-o canapea cu doua sau trei locuri, plus doua fotolii.
Canapea din material textil

Dezvoltarea canapelelor

  • Sofa poate fi urmarita inapoi in Egipt Antic, din jurul anului 2000 i.Hr., insa adevarata canapea a fost inventata la sfarsitul secolului al XVI-lea,  inceputul secolului al XVII-lea.
  • La momentul respectiv, parul de cal, penele pasarilor, planta villi, asa cum erau materialele flexibile si naturale, toate acestea erau folosite la umplerea canapelei, iar exteriorul era invelit in catifea, broderii, tesaturi, pentru a forma o canapea moale la suprafata.
Dezvoltarea canapelelor
  • La acel moment, in Europa, cel mai popular scaun era unul din cele mai timpurii scaune tip canapea.
  • 1828, arcul a inceput sa fie un material ce intra in componenta canapelei.
  • 1904, Morris a inventat arcul de buzunar. El a grupat arcurile de buzunar intr-un cadru de lemn pentru a realiza sofa. Aceasta a fost creatorul originar al canapelei cu arcuri moderne. 
  • In anii 1920, Dunlop a creat o noua tehnologie din spuma de cauciuc. Completarea cu gaz in cauciucul natural latex, formand un model si, in cele din urma a ajuns sa inventeze umplutura flexibila a canapelei. Modul de aplicare a spumei de cauciuc a simplificat foarte mult procesul de umplere a canapelei, de asemenea, a avut acelasi aspect si calitate.
  • In anii 1960, oamenii au dezvoltat pernele de canapea gonflabile si cu apa, avand un real succes, ceea ce indica faptul ca tehnologia de fabricatie a canapelei era una matura.
Canapea moderna