Cum curatam sculele si uneltele folosite la vopsire

Cum curatam sculele si uneltele folosite la vopsire


Curatarea echipamentelor de vopsire include nu numai pensule si trafaleti, dar, de asemenea, carpe de unica folosinta, cutii de vopsea, containere si tavitele pentru trafaleti. Nu intarzia cu curatarea echipamentului nici un minut mai mult decat este necesar. Vopseaua proaspata iese din perii pensulei, a trafaletului foarte usor; lasa vopseaua sa se usuce pentru o perioada de timp si va trebi sa depui mai mult timp si efort pentru a le curata.

Cum curatam sculele si uneltele folosite la vopsire
 
Invelisurile necostisitoare ale trafaletului nu raspund bine, chiar si la o curatare ferma. Unele ramasite de vopsea vor ramane in cadrul capacului trafaletului. Atunci cand trafaletul este expus la vopsea proaspata mai tarziu, vopseaua uscata poate inmuia si provoca dungi in noul finisaj. Daca utilizezi trafaleti ieftini, cumpara cate unul nou pentru fiecare proiect de amenajare si salvezi timp si efort in incercarea de a le curata. Daca ai investit intr-un trafalet profesional, de calitate, acesta se va curata bine si poate fi utilizat in mod repetat.

Daca ai folosit vopsea latex, trage pensula peste marginea cutiei de vopsea pentru a elimina mare parte din vopsea. Apoi, pensulele si trafaletii se spala cu apa calda de la robinet si cu detergent de vase. Un pieptene pentru pensula poate ajuta la eliminarea ramasitelor de vopsea. Pentru a elimina excesul de apa, strange usor pensula sau ia pensula afara si scutur-o de cateva ori viguros. Stoarce apa din incelisul trafaletului. Foloseste prosoape de hartie pentru a absorbi orice urma de apa ramasa, atat in pensula, cat si in trafalet.

Cand pensula este curata, agita solventul sau apa in exces. Cu vopsele subtiate cu solventi, utilizeaza solventul corespunzator, asa cum este identificat pe eticheta cutiei de vopsea. Agita pensulele si trafaletii intr-un recipient cu solvent. Repeta acest proces pentru a indeparta toata vopseaua. Pentru a curata pensula, se toarna solventul intr-un recipient vechi de cafea. Pentru trafaleti, se foloseste o folie de aluminiu ieftina sau o tavita curata. Solventii sunt toxicai si inflamabili, asa ca nu fuma si nu munci langa un incalzitor de apa sau un furnal, si asigura-te ca exista multa ventilatie in incaperea respectiva. Foloseste prosoape de hartie pentru a sterge excesul de solvent de pe pensule si trafaleti, apoi spala tot cu apa calda si cu sapun. Suspenda pensulele pana cand acestea sunt uscate; seteaza invelisul trafaletilor la final.

Sterge, spala si usuca tavitele trafaletilor si containerele de vopsea. Sterge vopseaua de pe marginea cutiei si bate cu ciocanul capacele pentru a pastra restul de vopsea. Pastreaza cutiile de vopsea si cu solvent la distanta de calduri si raciri extreme sau la indemana copiilor. Daca ti-a mai ramas mai putin de un sfert de vopsea, depoziteaz-o intr-un borcan de sticla bine sigilat. Pensulele si trafaletii care au fost curatati si uscati ar trebui sa fie ambalati inainte ca acestea sa fie stocate undeva. Pensulele pot fi amplasati inapoi in ambalajele de plastic sau hartie in care au venit sau poti sa le invelesti in folie de aluminiu. Trafaletii pot fi inveliti in hartie, folie, pungi de plastic perforate.