Monitorizarea poluarii apei cu pestele robotic

Monitorizarea poluarii apei cu pestele robotic


    In curand, apa din Gijon, un port din nordul Spaniei, va fi monitorizata de catre pestele robotizat, ce functioneaza pe baterie. Aceste creaturi de apa, mecanice, articulate, au fost concepute si testate de catre Departamentul de Robotica de la Universitatea din Essex.

    Monitorizarea poluarii apei cu pestele robotic
 
   La un cost de 3.6 milioane dolari, printr-o garantie acordata de Uniunea Europeana, acesti pesti vor testa apa pentru nivelul de oxigen, vor detecta scurgerile de petrol si alti contaminanti pompati in apa. Acesta este primul program de monitorizare de aceasta natura, iar datele colectionate ar putea fi foarte importante, cu implicatii pentru incalzirea globala si pentru starea surselor de apa.
 
 Prototip peste robot
 
   Cercetatorii de la Essex au testat prototipul lor de peste intr-un rezervor special la acvariul din Londra, in anul 2005. Vizitatorii au fost incredibil de uimiti de capacitatea robotilor de a se misca exact cum o fac si pestii adevarati. Design-ul pestelui, pe care natura l-a produs, este unul foarte eficient din punctul de vedere al energiei. Eficienta pestelui este creata de sute de milioane de ani de evolutie. Aceasta eficienta in circulatie va permite robotului sa aiba o durata de viata a bateriei mai lunga, pentru a colecta cat mai multe date.

Pestele robot la acvariul din Londra

    Noul peste robot va avea aproximativ 5 metri lungime, mai mare decat versiunea prototip, pentru a rezista la presiuni si curenti mai mari. Fiecare peste va costa aproximativ 28.000 dolari pentru a-l fabrica. La o viteza de 1 metru pe secunda, robotul va colectiona multe date. Un sistem de ghidare aflat la bord, va tine pestii sa nu se loveasca de obstacole, stanci sau nave. Ei au pana si o forma de sonar, ceea ce va permite robotilor sa comunice unul cu celalalt.

    Dupa ce au fost colectionate  suficiente date, pestele robot va iesi la suprafata si va transmite datele prin intermediul unui semnal wireless de la centrul de control al portului. Datele de la fiecare peste vor fi folosite pentru a crea o harta 3-D a nivelului poluarii existent in golf. In cazul in care robotului i se termina bateriile, acesta va naviga inapoi la un centru de energie pentru a se reincarca.

Datele de la fiecare peste vor fi folosite pentru a crea o harta 3-D a nivelului poluarii apei.

    Cercetatorii se asteapta sa elibereze robotii in port, in 18 luni. Nici un cuvant inca despre cum vor arata pestii, dar nu te astepta ca acestia sa fie niste specimene lucioase, asa cum arata cei din poze. Cercetatorii spun ca aparentele nu sunt la fel de importante ca modul in care acestia functioneaza.