LED-uri: tatuaje animate, programabile cu LED

LED-uri: tatuaje animate, programabile cu LED


Tatuajele au existat inca de cand a aparut rasa umana in sine si in afara de instrumentele imbunatatite si masurile de siguranta luate, tatuajele nu s-au schimbat prea mult. Dar odata cu tehnologia futurista apar si modificari futuriste ale corpului uman, iar urmatoarea generatie de arta a pielii este pe drum. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania sunt in curs de dezvoltare a tranzistorilor din silicon implantabili si flexibili pentru dizolvarea substraturilor care ar putea, la un moment dat, sa fie utilizate ca tatuaje medicale. Implanturile sunt electronice extrem de subtiri amplasate pe un substrat de matase care se dizolva in timp, lasand doar electronicele in urma. LED-urile sunt vizibile prin piele, astfel incat atunci cand sunt activate, citirea lor devine un fel de tatuaj electronic.

Tatuaje din LED-uri
 
Tatuajul ar putea, teoretic, sa afiseze orice doreste proprietarul, facandu-l ideal pentru afisarea de design-uri ce se schimba sau chiar ne putem uita la TV pe brat. In timp ce posibilitatile de body art par nelimitate, cea mai mare parte din aplicatiile practice ale tatuajelor cu LED-uri s-ar comporta ca si dispozitive medicale de citire. Ele ar putea afisa nivelul zaharului in sange al unui pacient, facil si fara a fi nevoie sa se ia sange. Cipurile din silicon sunt atat de mici si flexibile, incat ar putea fi introduse oriunde, fara a interfera cu miscarile normale ale corpului. Acest lucru duce la intrebarea daca tatuajele cu LED-uri ar putea fi folosite in scopuri publicitare - imobiliarele in tatuajele traditionale de-a lungul istoriei, a fost foarte valoroasa, iar tatuajele cu LED-uri pot fi activate si oprite ori de cate ori utilizatorul doreste.
 
Tatuaje cu LED-uri

Dar tehnologia tranzistorului implicata in cercetarea tatuajelor cu LED-uri nu se limiteaza doar la aceasta functie. Substratul de matase ce se dizolva ar putea fi, de asemenea, util pentru toate tipurile de implantare dispozitivelor biomedicale, folosindu-le in noi moduri asa cum nu ne-am imaginat niciodata. Un mic cip implantat ar putea fi cablat la sistemul nervos central al corpului, care sa permita o amputare pentru a controla, cu usurinta, un membru protetic. Tranzistorii au fost deja implantati la soareci, fara a intampina reactii adverse.

Implantare cip pentru tatuaje cu LED-uri

Desigur, aplicatiile artistice pentru tatuajele cu LED-uri sunt deja explorate. Compania de electronice Philips are anumite idei de mare anvergura, dar poate ca dupa ani de dezvoltare ceva de genul asta, într-adevar va veni sa treaca. Imagineaza-ti sa ai posibilitatea de a te uita la partenerul tau si sa-i poti citi literalmente gandurile, pe masura ce cablajul pentru tatuajul cu LED-uri precizeaza exact ceea ce este in mintea lui.