Casa din bambus

Casa din bambus


Un design climateric specific pentru Costa Rica, realizat de un arhitect pentru mama sa, aceasta este o casa unica, de vis, ce combina traditiile locale de constructii, tehnicile moderne si o sensibilitate extrema la conectarea interiorului cu exteriorul salbatic si minunat din jurul casei. Domiciliul ei anterior? O constructie auto-construita formata din resturi de lemn si plastic, transformand aceasta cladire intr-o actualizare mai remarcabila si luxoasa pentru traiul in jungla.

Casa din bambus
 
Ideea generala, vizualizata si executata de arhitectul Benjamin Garcia Saxa, inverseaza rolurile traditionale ale padurii si casei - in loc sa incobjoare casa, lemnul de bambus stabileste baza pentru fiecare parte a interiorului. Plantele ce cresc intre cele doua zone de locuit, de baza - situat sub o portiune fara acoperis a structurii - intaresc acest aspect deschis, un concept de interior adus in exterior (la fel ca si mesele din bambus omniprezente, stalpi si altele).
 
Plan arhitectural pentru casa din bambus

Cilindrii inclinati si deschisi din bambus formeaza peretii exteriori ai casei, pastrand apa in exteriorul lor, in timp ce se permite intrarea lejera a luminii si a aerului. Acoperisul de jos este ridicat si semi-transparent la margini si la mijloc, facandu-l sa se simta mai mult ca un baldachin plutitor. Oferind un adapost complet, un acoperia metalic amplasat mai sus pare sa pluteasca chiar mai departe. Cel de-al doilea acoperis este ridicat mai sus de cel mic, decat sa stea direct pe el, lejeritatea materialelor sale intarita de profilul translucid si subtire, iar panza si bambusul acopera acesta.

Peretii exteriori ai casei din bambus

Noaptea, atunci cand cladirea prinde viata, cu fiecare detaliu si variatie a materialelor organice, evidentiate de umbre intunecate imprastiate in toate directiile - ceea ce ar putea fi confundat cu o cabana simpla in padure, in timpul zilei, devine un altar din lemn, seara. De asemenea, lumina artificiala subliniaza utilitatea uimitoare a bambusului, pentru orice, de la pereti si podele la suporturi structurale si usi. O specie rezistenta, ce cerste rapid, astfel incat materialele ar putea fi crescute chiar de proprietarul constructiei pentru a fi inlocuite cand este necesar. Din pacate, aceasta abordare de proiectare este limitata de locatie - functioneaza intr-o regiune de acest gen, dar nu ar merge bine in zonele cu clima rece.
 
 Interior casa din bambus