Revitalizarea plantelor din locuinta

Revitalizarea plantelor din locuinta


    Daca plantele tale de interior dau semne de stres, utilizeaza aceste ponturi pentru a le revigora.
 
Revitalizarea plantelor din locuinta

    Facand in asa fel incat plantele tale sa supravietuiasca in lunile de iarna nu este un lucru usor de realizat, mai ales ca celor mai multe case le lipsesc doua lucruri de care au cel mai mult nevoie plantele: umiditate mare si lumina indirecta.
   
   Chiar daca ai facut totul corect, cum ar fi irigarea corespunzatoare, furnizarea unei bune iluminari, sansele sunt ca plantele vor arata semne de stres pe masura ce primavara se apropie.

Pentru a asigura supravietuirea plantelor de interior si a le ajuta sa prospere, revigoreaza-le!

    Singurul si cel mai important lucru pe care il poti face pentru a revigora plantele tale este acela de a le schimba ghiveciul si pamantul in care se afla. Foloseste un cutit pentru a desface orice radacini care ar putea fi blocate in anumite parti ale ghiveciului (figura A), si usor, ia planta din ghiveciul existent si inspecteaza radacinile.

Folosirea unui cutit mic, pentru a elimina radacinile fara viata

Folosirea unui cutit mic, pentru a elimina radacinile fara viata (figura B).

    Acum ai doua optiuni. Poti schimba ghiveciul cu unul mai mare in diametru cu 2,5 sau 5 cm sau poti taia radacinile si pune planta in ghiveciul initial. Taierea radacinilor le permite sa-si mentina dimensiunea existenta in timp ce se insanatoseste, la fel ca procesul Bonsai-ului.

    Cu radacinile taiate in sus, e timpul sa aranjezi foliajul galben si maro si sa elimina aproximativ aceeasi dimensiune din varf ca si in cazul radacinilor. Daca ai indepartat o treime din radacina plantei, indeparteaza si o treime din partea de sus pentru a echilibra nevoile plantei (figura C). Apoi, uda bine plantele, adauga cateva pietre decorative, pentru a servi ca strat vegetal protector si amplaseaza planta la locuil ei.

Ingrijirea plantelor de interior

Mai multe sfaturi pentru revitalizarea plantelor


    Atunci cand schimbi ghiveciul unei plante cu unul nou, un ghiveci mai mare, scoate planta din ghiveciul ei actual si inspecteaza-i radacinile. Adauga un amestec proaspat in ghiveci si pozitoneaza planta, astfel incat sa nu fie amplasata mai adanc decat era in ghiveciul initial. Continua sa adaugi amestec proaspat in ghiveci pana la 2,5 cm de marginile acestuia. Spatiul dintre amestecul pentru ghiveci si partea de sus a acestuia, previn ca amestecul pentru planta si apa sa nu curga pe covor. Pulverizeaza planta cu apa de la furtun, pentru a scapa de praful de iarna.

    Daca nu ai timp sa schimbi ghiveciul in fiecare an, poti sa revigorezi plantele de casa prin eliminarea a 2,5 cm din amestec, de la suprafata si adauga un strat de amestec proaspat. Acest lucru nu este la fel de bun ca schimbarea ghiveciului, dar este mai bine decat nimic. Si spalarea frunzelor este, de asemenea, un mod sanatos de a lasa plantele din locuinta sa respira primavara.