Ghidul culorilor in functie de personalitate
Fiecare culoare evoca o alta emotie. Adauga o atingere personala asupra decorului casei tale prin gasirea culorii ce se potriveste cu propriile idei sociale si culturale.

Poate o culoare sa te faca sa te simti mai bine sau mai sigur pe tine? Anumite nuante cresc apetitul, te fac somnoros sau determina agravarea? Reactiile noastre la culori sunt conduse de o combinatie de factori biologici, psihologici, sociali si culturali. Pentru multe persoane, culoarea poate exprima un sentiment ("Am o zi trista"), iar pentru altii, aceasta afecteaza modul in care acestia simt. Unii oameni se bucura de puterea rosului, in timp ce altii nu-l pot suporta.
Culoarea este definita ca fiind "calitatea perceputa de lumina, reflectata sau emisa de un obiect". Asa cum frumusetea este in ochiul celui ce o priveste, asa este si cu culorile. In timp ce o persoana poate iubi rosul datorita efectului de stimulare ce-l reda, unei alteia poate sa nu-i placa intensitatea lui. Aceste reactii sunt aflate, cel mai probabil, la o varsta frageda, cand oamenii au tendinta de a se asocia amintirile cu anumite culori.

O persoana poate iubi galbenul, nu numai pentru ca acesta iti da un sentiment vibrant, dar pentru ca au amintiri despre mama lor, plantand narcise in gradina. Aceasta persoana poate asocia, la randul sau, culoarea galbena cu amintiri despre "acasa" si cu senzatia de siguranta. Felul in care te simti in legatura cu o culoare are mult de-a face cu locul in care locuiesti. La noi, nunta este asociata cu albul, puritatea si curatenia, in timp ce japonezii au tendinta de a se asocia albul cu moartea si singuratate. De asemenea, culturile vestice se refera la negru ca la un element rau si morbid, in timp ce multe culturi estice percep negrul ca fiind un element ce aduce noroc si prosperitate. Tinuta de afaceri conservatoare este acceptata in defavoarea celei colorate.
Un exemplu de zi cu zi al asocierilor noastre traditionale in ceea ce priveste culoarea pot fi gasite in tinuta de afaceri. Cei mai multi profesionisti au tendinta de a alege costume bleumarin, maro, negru sau gri, care semnifica conservatorismul, in timp ce costumele colorate pot semnifica un comportament scandalos.

Evenimentele lumii pot afecta, de asemenea, reactiile noastre la culori. In timpul anilor '30, marea criza a adus ceea ce este cunoscut sub numele de "epoca culorii gri". Aceasta culoare a reflectat starea de spirit generala din acele timpuri, cu cultivarea caracteristicile sale de caldura, confort si de "acasa", insa lipsa de culoare reflecta lipsa de energie si monotonia. Alte evenimente asociate cu diverse culori includ al doilea razboi mondial (o paleta sumbra de gri si nuante profunde de rosu), ce corespund cu sfarsitul razboiului, iar in anii'50 cu o explozie de culoare inspirand apa, galben pal vesel, rozuri delicate si verde odihnitor. Culorile mai reci, cum ar fi albastrul si verdele sunt cunoscute ca avand puterea de a scadea temperatura corpului si a tensiunii arteriale.
Determinarea culorilor care afecteaza in mod pozitiv modul in care te simti poate schimba modul de a reactiona intr-un spatiu. Iata cateva modalitati de a realiza acest lucru:
- Ia in considerare stilul tau de viata. Cei ce muncesc foarte mult, care sunt inconjurati de zgomot si de oameni toata ziua ar trebui sa ia in serios alegerea nuantelor potrivite pentru casele lor. Pastreaza mobilierul simplu si foloseste culori care inspira calm si relaxare, cum ar fi albastrul si verdele.
- Arunca o privire asupra garderobei tale. Avem tendinta de a fi atrasi de culorile care completeaza aspectul nostru, precum si de cele care ne fac increzatori si confortabili.
- Fa o lista cu culorile care se refera la amintirile personale si asociatii ale acestora.
- Cauta prin reviste pentru a fi la curent cu tendintele culorilor actuale. Se estimeaza ca ochiul uman poate distinge peste 10 milioane de culori, asa ca tine paleta de culori actualizata!