Istoria toaletelor

Istoria toaletelor

 

 Toalete pentru prizonierii din Aushwitz

     Cel de-al treilea mileniu i.Hr. a fost "epoca curateniei". Toaletele si canalizarile au fost inventat in mai multe parti ale lumii, iar Mohenjo-Daro in circa 2800 i.Hr. au avut unele dintre cele mai avansate astfel de sisteme, cu toalete construite in exteriorul peretilor casei. Acestea erau toalete in "stil vestic" realizate din caramida, pe care erau asezate colacuri din lemn. Toaletele erau legate la un jgheab vertical, prin care rezidurile erau transferate in canalizarea stradala. Sir Mortimer Wheeler, directorul general al arheologiei din India, in anii 1944 - 1948, a scris, "calitatea inalta ale aranjamentelor sanitare ar putea fi foarte invidiate in multe parti ale lumii din zilele noastre." (Potrivit lui Teresi et al. (2002)).

   

   Istoria toaletelor
 
    Toaletele de la Mohenjo-Daro, descrise mai sus, au fost folosite doar de catre clasele influiente. Cei mai multi oameni foloseau gropi sadite in pamant. Cele mai vechi grupuri sanitare gasite pana in prezent sunt cele de la Skara Brae in Orkneys, care a fost ocupat din aproximativ 3100 i.Hr. pana in 2500 i.Hr.. Unele dintre aceste case aveau scurgere executata direct pe sub ele, iar unele din aceste toalete aveau o nisa peste scurgere. Oamenii din civilizatia Harappan in Pakistan si in nord-vestul Indiei au avut toalete ce trageau apa in fiecare casa ce era legata la canalizare acoperite cu caramizi din lut ars. In jurul secolului al 18-lea i.Hr., toaletele au inceput sa apara in Minoan Creta; Egiptul, in timpul faraonilor si in vechea Persia. In civilizatia romana, grupurile sanitare au fost, uneori, o parte a bailor publice.
 
Toalete publice pe vremea romanilor anticiToalete publice de pe vremea romanilor

    Toaletele romane, precum cele din poza, sunt in general considerate a fi fost utilizate in pozitia de sezut. Dar aceste toalete au fost folosite in uz general de la jumatatea secolului al 19-lea in lumea vestica. Toaletele romane erau, probabil, elaborate in asa fel incat sa fie ridicate deasupra canalizarii deschise. Aceste toalete sunt inca folosite de majoritatea populatiei lumii.
 
 Toalete moderne