Apocalipsa pe Pamant

Apocalipsa pe Pamant


    Ai vazut lucruri destul de infricosatoare la stiri, recent? Si nu vorbesc despre terorismuli global sau urmele lasate de uraganul Katrina. Mai infricosator chiar decat anarhia si violenta este ideea ca incalzirea globala se accelereaza rapid, si destul de curand, vom trece in punctul in care nu vom mai putea face nimic pentru a opri asta.

Apocalipsa pe Pamant
 
    Desi incalzirea globala nu este un subiect nou, unele articole foarte recente au dat nastere la un nou grad de urgenta (mai ales in The Guardian si The Independent) despre modul in care lumea va ajunge in "punctul critic" in ceea ce priveste incalzirea globala, dupa care schimbarile climaterice se vor accelera rapid, dezlantuind catastrofe devastatoare asupra populatiilor umane.

    O pierdere record de gheata de pe mare, in zona arctica a convins oamenii de stiinta de faptul ca emisfera nordica a trecut un prag critic, dincolo de care conditiile climatice nu vor putea reveni la ceea ce a fost. Oamenii de stiinta se tem ca regiunea arctica a intrat acum intr-o faza ireversibila de incalzire, care va accelera pierderea ghetii polare care a contribuit la mentinerea unui climat stabil de mii de ani. Cea mai mare ingrijorare este ca zona arctica a ajuns la un "punct critic", dincolo de care nimic nu mai poate inversa pierderea continua a ghetii marii si, odata cu ea, ghetarii masivi de teren din Groenlanda, care vor ridica nivelul marii in mod dramatic.

    Totodata, cercetatorii care s-au intors de curand din Siberia au descoperit ca o suprafata de gheata permanenta ce acopera un milion de kilometri patrati - dimensiunile Frantei si Germaniei combinate - a inceput sa se topeasca, pentru prima data, de cand a fost formata, in urma cu 11,000 ani, la finalul ultimei epoci glaciare. Zona este cea mai mare zona inghetata din lume si pe masura ce se va topi, va lansa miliarde de tone de metan in atmosfera, un gaz cu efect de sera de 20 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon. Aceasta "alunecare de teren ecologic" va provoca o schimbare dramatica in mediul in sine, care va determina o crestere mult mai mare a temperaturilor la nivel global.

ATENTIE!

    Cu patru ani in urma, oamenii de stiinta au prezis o crestere a temperaturilor la nivel global de 2-6 grade Celsius, in secolul urmator. Acum, expertii isi dau seama ca vor trebui sa recalculeze repede acest lucru, pentru ca schimbarea climatica se va intampla probabil mult mai repede si pe o scara mult mai dramatica.

Inundatii si dezastre naturale

    Daca ai crezut ca uraganul Katrina a fost rau - imagineaza-ti uragane si alte dezastre naturale, la aceasta scara, care se intampla in fiecare zi. Imagineaza-ti sa traiesti intr-un loc in care malaria si alte boli infectioase se gasesc pe toate strazile si in care mii de oameni vor muri de accidente vasculare din cauza caldurii toride din timpul verii. Acest lucru va reprezenta probabil situatia intreagii lumi pana in 2025. Cresterea nivelului marii, va sterge de pe harta insule asa cum sunt insulele Maldive, va inunda zonele joase precum Bangladesh si vor avea loc ravagii in tarile industriale, cum ar fi Statele Unite ale Americii.

    In timp ce mass-media s-a concentrat asupra catastrofelor imediate care apar in locuri precum Irak si New Orleans, foarte putini oameni au fost atenti la aceasta miscare lenta, dar insidioasa, de tranzitie, care va modifica dramatic viata asa cum o stim. Nu vreau sa sune alarmant, dar cred ca acest lucru este ceva ce ar trebui sa fie destul de alarmant pentru oricine care intentioneaza sa ramana in viata in urmatorii 20 de ani.