Campuri magnetice asa cum nu ati mai vazut pana acum

Campuri magnetice asa cum nu ati mai vazut pana acum


    Un nou film uimitor filmat in laboratorul NASA al UC Berkeley dezvaluie secretul vietii campurilor magnetice in timp ce se metamorfoseaza si se rasucesc in spatiu - dar observam un experiment stiintific, universul in flux sau un documentar a unei lumi fictive?

   Campuri magnetice asa cum nu ati mai vazut pana acum
 
   Acestea ne inconjoara, insa nu pot fi observate. Ele transfera curenti vasti prin spatiu, dar rareori simtim prezenta lor. Curentii magnetici interplanetari reprezinta, fara indoiala, unul dintre cele mai misterioase aspecte ale universului, dar un nou film realizat de catre regizorii britanici Ruth Jarman si Joe Gerhadt deblocheaza frumusetea acestor forte magnifice pentru ca noi toti sa o putem vedea.

Energia electrica stocata intr-un bol

    Perechea a inregistrat curenti magnetici din toate colturile universului si le utilizeaza pentru a crea vizualizari animate de fenomene geofizice. Aceleasi forte care biciuiesc furtuni electrice gigante de la marginea atmosferei terestre, creaza lumini electromagnetice minunate deasupra Polului Nord si raze cosmice directe ce se vad pe cursurile lor spiralate prin univers. In acest articol puteti vedea campuri magnetice in miniatura - o afisare ce-ti taie rasuflarea a punctului de intalnire intre stiinta si arta.

    Combinand experienta lor stiintifica cu instinctul artistic in sunet, animatie si programare ei au creat o "capodopera magnetica" - un "tur de forta" a unei forte invizibile imense adusa la scara umana. Si tocmai intalnirea scarii ce face aceasta afisare sa fie atat de fascinanta - sa crezi ca acesti curenti mici ce pulseaza inconjoara planeta noastra pe o scara de neconceput pentru om. Frumusetea inerenta a naturii ne arata, din nou, cat de minunata este lumea in care traim.

Captarea curentilor electrici in laborator

    Animatiile sunt setate pentru inregistrari audio a nucleului topit al pamantului, schimband subtil sistemele meteo - spalari imense de forte statice prinse in flacarile turbulentelor meteorologice, colorate profesionist de Jarman si Gerhadt pentru a crea o varietate infinita de geometrii electrice delicate.

    Aceste modele miniaturale de forte universale par sa aiba o puritate, o frumusete de forma si de energie, care merg dincolo de un simplu proiect stiintific, iar pentru un moment scurt devine un vehicul de transmitere a vibratiilor universale.
 
  Aceste modele miniaturale de forte universale merg dincolo de un simplu proiect stiintific