Inventii neasteptate ce au trasat istoria evolutiei

Inventii neasteptate ce au trasat istoria evolutiei


    Capacitatea de a face descoperiri neasteptate, accidentale reprezinta serendipitatea. Pentru a demonstra importanta serendipitatii, am pus impreuna o lista de descoperiri neintentionate pe care de prea multe ori le luam de la sine.

 Jocul Slinky Descoperirea sampaniei
 

Sampanie


    In timp ce multi stiu ca Dom Pierre Pérignon este acreditat pentru inventia sampaniei, nu a fost intentia calugarului benedictin de a face un vin cu bule in el, in secolul al 17-lea - de fapt, si-a petrecut ani de zile incercand sa impiedice formarea bulelor, deoarece vinul cu bule era considerat un semn sigur a vinului sarac.
    Dorinta originala a lui Pérignon a fost sa raspunda preferintei tribunalului francez pentru vinul alb. Din moment ce strugurii negri erau mai usor de cultivat in regiunea Champagne, el a inventat o modalitate de a presa suc alb din ei. Dar din moment ce clima din Champagne era destul de rece, vinul a trebuit sa fie lasat sa fermenteze pentru doua sezoane, petrecand al doilea an in sticla. Acest lucru a produs un vin incarcat cu bule de dioxid de carbon, pe care Pérignon a incercat sa le elimine, fara succes. Din fericire, noul vin a fost un mare succes in ceea ce priveste multimile aristocratice ale curtii  franceze si engleze.

Descoperirea sampaniei

Chips-uri de cartofi


    In 1853, intr-un restaurant din Saratoga, New York, la o cina deosebit de agitata, magnatul cailor ferate, Cornelius Vanderbilt, a refuzat in mod repetat sa manance cartofii ce i-au fost serviti, plangandu-se ca acestia au fost taiati prea grosi si prea compacti. Dupa ce a trimis inapoi la bucatarie  mai multe farfurii de cartofi prajiti, taiati din ce in ce mai subtire, bucatarul-sef, George Crum, a decis sa conceapa propria reteta, prajind felii subtiri de cartofi in grasime si le-a trimis la comanda.
    Vanderbilt a protestat initial ca ultimii cartofi adusi erau prea subtire taiati pentru a fi ridicati cu o furculita, dar, apoi incercand cativa, chips-urlei au devenit un hit instant si, curand toata lumea din restaurant a vrut o astfel de servire.

Chips-uri de cartofi

Jocul Slinky


    Ce merge pe scari, singur sau in perechi si face un sunet ascuns? Ei bine, initial a fost doar un arc care cadea de pe un birou. Pentru a fi mai precis, era biroul ce ii apartine inginerului marin Richard James, care candva in 1940, a observat ca atunci cand arcul cadea, se serpuia si prabusea pe podea pentru un timp. Dupa cateva prototipuri, Slinky a fost gata pentru a fi introdus in magazinele de jucarii, in 1948, cand aceasta a devenit una dintre cele mai populare si iconice jucarii din toate timpurile.
    Sotia lui James, Betty, a fost cea care a venit cu numele de "Slinky" si a indeplinit functia de CEO al companiei din anul 1960. Peste 250 milioane de Slinkies au fost vandute in intreaga lume si au fost folosite chiar si ca antene de radio mobile in timpul razboiului din Vietnam.
 
  Jocul Slinky