S-a inselat Einstein? Viteza luminii ar putea sa nu fie constanta

S-a inselat Einstein? Viteza luminii ar putea sa nu fie constanta


    In 2005, un telescop cu raze gamma a inregistrat anumite date ce au sugerat ideea ca viteza luminii ar putea sa nu fie constanta. Atunci cand masurarea luminii lansata dintr-o galaxie aflata la o distanta de 500 milioane ani lumina, telescopul a constatat ca fotonii cu energie slaba au sosit patru minute inainte de fotonii cu o energie mai mare.

S-a inselat Einstein? Viteza luminii ar putea sa nu fie constanta
 
    Deoarece un punct-cheie din teoria lui Einstein a teoriei relativitatii afirma ca toate miscarile radiatiilor electromagnetice circula printr-un vid la viteza luminii - care ar trebui sa fie constanta, indiferent de energia radiatiei - aceasta descoperire a cauzat destule probleme de rezolvat in comunitatea fizicii. Pare sa sprijine teoria gravitatiei cuantice, care, printre alte idei, arata mai departe ca, poate, spatiul-timp nu este neted, ci in mod inerent granular. Si daca spatiul-timp este granular, mai degraba decat neted, fotonii cu energie mare cu lungimile lor de unda ar calatori mult mai lent, deoarece sunt mai sensibili la fluctuatiile granulare.

Teoria relativitatii a lui Einstein

    Dar ceva in legatura cu toata aceasta descoperire nu a convenit societatii fizicienilor. Scara intarzierii era prea larga pentru a fi explicata de catre granularitatea cosmica. Oamenii de stiinta au avut sansa de a testa teoria din nou atunci cand au masurat lumina de la o explozie cu raze gamma, vechi de 7 miliarde de ani, detectate de catre telescopul NASA Fermi. Au stabilit ca datele din 2005 nu indicau efectele gravitatiei cuantice a radiatiilor galaxiei, ci mai degraba, a fost probabil rezultatul episoadelor acute care emanau radiatii de energie slaba inainte de radiatiile cu energie mai mare.

Teoria gravitatiei cuantice

    In timp ce teoriile lui Einstein sunt sigure momentan, gravitatia cuantica nu a fost aruncata pe fereastra inca. Acest domeniu oarecum controversat al fizicii teoretice este compus din multe teorii si doar cateva dintre ele anticipa efectul variatiei vitezei luminii cu diferite energii. Este in continuare posibil ca viteza luminii sa nu varieze in conditiile potrivite, iar noi pur si simplu nu am inregistrat-o inca.
 
 Gravitatia cuantica