Arhitectura cladirilor ce se rotesc - continuare I

Arhitectura cladirilor ce se rotesc - continuare I

 

Arhitectura cladirilor ce se rotesc

    Arhitectii au tintit tot timpul spre realizarea de cladiri cat mai mari, cat mai inalte si, in acelasi timp cat mai sigure. In prezent, tehnologia a realizat un pas important in ceea ce priveste atat arhitectura, cat si constructia in sine, si anume miscarea cladirilor. La ce foloseste acest pas? Ei bine in caz de cutremur sau o alta calamitate, de exemplu, cladirea se poate misca astfel incat sa preintampine caderea ei si implicit sa asigure securitatea oamenilor ce se afla acolo.
 
 

 Aceasta casa poarta numele de Heliotrope si se afla in Freiburg, Germania. Rotatia casei este una foarte inceata, intr-atat incat sa urmeze razele solare si sa asigure ca acest colector solar de energie de pe acoperisul locuintei sa primeasca o cantitate optima de lumina solara.

Casa Heliotrope din Freiburg, Germania

   Standardele urbane au ajuns sa tinda spre cladiri inalte si, desi ingineria este una mult mai complexa, designerii au gasit totusi cai de a adauga miscare creatiilor lor. Sa luam de exemplu apartamentele din Curitiba, Brazilia. Terminate in anul 2001, edificiul modernist include 11 etaje rotative care se misca pana la 360 de grade, independent unul de celalalt. Apartamentele sunt vandute pe etaje, astfel incat se elimina certurile ce pot aparea cu vecinii in privinta privelistii, iar pretul este unul rezonabil, doar 300.000 de dolari pentru fiecare etaj.  

Apartamente din Curitiba, Brazilia

 Un salt si mai spectaculos in ceea ce priveste designul cladirilor il putem gasi in Dubai. Orasul bogat in petrol a devenit simbolul megastructurilor si a schemelor futuristice precum insulele artificiale sub forma de palmier si cladirile monumentale ce se afla aici. Iata o cladire numita Turnul in Miscare, de 68 de etaje. Fiecare dintre cele 59 de etaje ce se rotesc, a celor 313 metri inaltime, se rotesc cu aproape 6 metri pe minut in jurul unui pivot central, in timp ce turbine de vand integrale capteaza briza pentru a conferi aer curat, putere ecologica. Cladirea va fi prevazuta cu o zona de parcare pe fiecare etaj, masinile proprietarilor fiind inaltate si coborate in functie de setarile lifturilor speciale ce realizeaza acest lucru.

Design de cladire rotitoare in Dubai

    Un alt arhitect, David Fisher, a realizat un alt zgaraie-nori in cel mai scump oras din lume in ceea ce priveste conditiile de trai, Moscova. Folosind multe dintre ideile de design a cladirii din Dubai, Zgaraie-norul rotativ din Moscova este mai mare, avand 70 de etaje, adica 400 de metri inaltime.  Se asteapta ca aceasta cladire sa fie terminata in anul 2010 si va fi construita ca si o jucarie, este pre-construit fiecare modul, dupa care este asezat pe un pivot central.

 
"Hotelul Avion" va avea 25 de camere mici

    Cateodata doar iluzia miscarii unei cladiri este de ajuns pentru a indeplini scopul designerului respectiv. Asa se intampla si cu Hostelul Jumbo aflat in Suedia. Avandu-si cumparat un avion cu reactie urias 747 de la o companie aeriana falimentara, arhitectul a hotarat sa-l "parcheze" aproape de aeroportul din Stokholm si a inchiriat camere celor care erau plictisiti de camerele de hotel. "Hotelul Avion" va avea 25 de camere mici.

Liverpool, Anglia

Efortul artistic din Liverpool, Anglia, se poate vedea intr-o cladire de la marginea orasului. Arhitectul in cauza a taiat un cerc cu diametrul de aproape 8 metri din fatada cladirii si a atasat bucata pe un pivot rotativ. Rezultatul este o jucstapunere ciudata in 2D si 3D - dovedind astfel ca "Anglia se balanseaza asa cum o fac pendulele".