Creste-ti propria casa

Creste-ti propria casa


    Exista case construite in copaci si apoi exista case construite din copaci. Acestea din urma se realizeaza folosind arta de a tese (si uneori altoire), impreunarea copacilor pentru a forma structuri. Casa Fab a fost una dintre intrarile de proiectare pentru Index: premii rezultate din genialitatea unei echipe, inclusiv arhitectul MIT, Mitchell Joachim si Javier Arbona de la Archinect. Descrierea proiectului a subliniat luarea in considerare a sistemelor de ansamblu (si a ecosistemelor) in crearea unui mediu construit cu adevarat durabil, mai degraba decat abordarea bucata cu bucata care ar putea rezulta intr-un randament incert pe termen lung.

  Casa construita din copaci
 
    Arhitectul german, Rudolf Doernach, a folosit tehnici ca acesta. Ca permacultura, aceste metode sunt infiintate pentru a fi in masura sa se auto-sustina, in sensul ca o data ce plantarea initiala si antrenarea timpurie a crengilor este completa, structurile continua sa creasca pe cont propriu,  necesitand un consum de energie externa minim, oferind in acelasi timp, randamentul maxim agricol (care are menirea de a oferi hrana pentru locuitori). Permacultura se refera la includerea, accesibilitatea, precum si la serviciile reciproce intre oameni si lumea naturala. Cu informatiile si cunostintele  adecvate, ar trebui sa puteti creste casa voastra!

Casa crescuta din ficus

    Dupa cum subliniaza Centrul Australian de Informare Rainforest Centrul de Informare, acestea sunt in final, accesibile din punct de vedere al costului, necesita un minim de intretinere si zero energie.

    Creatiile lui Doernach produc economii incredibile, comparativ cu materialele de izolatie si au un potential mare pentru ocuparea fortei de munca, avand in vedere ca 10 milioane de case au peste 100.000 de hectare suprafata plantabla potrivita pentru cultivarea produselor alimentare. Izolatia, economisirea consumului de energie, reducerea zgomotului, indepartarea prafului, conversia dioxidului de carbon, productia de oxigen si beneficiile psihologice sunt toate produse pozitive ale peretilor plantati.

Cresterea casei din copaci

    Richard Reames si Konstantin Kirsch au explorat casa in continua crestere realizata din copaci cu proiectul Treedome, proiectarea structurilor crengilor de copac si cresterea lor sub forma de locunite cilindrice, cu mai multe camere, ce devin pe deplin domuri botanice complet inchise. Fructele si alte alimente cresc pe acoperis si ziduri, iar deseurile generate de locuitori devin alimentatie pentru structura (un sistem de bucla inchisa, in care, dupa cum spune Bill McDonough, deseurile reprezinta de fapr alimentare).

Etapele de crestere a casei
 
Casa construita din copaci vii

    Ceea ce se urmareste acum sunt cladirile care produc mai multa energie decat consuma - care este intr-adevar un proiect pentru durabilitate. Tehnologiile de economisire a a apei ar trebui sa lase frau liber ciclurilor de apa auto-continute sau in lipsa acestora, apelor uzate, ce produc compost si "ape industriale", iar spatiile verzi produc alimente proaspete, fara a necesita multe materiale - devenind astfel parcuri comestibile. Accentul nu se pune atat de mult pe auto-suficienta, ci pe cresterea durabila, orientarea pe productie si pe consum cu privire la capacitatea de transport a pamantului.

    Daca energia, apa, apele uzate si ratele de eliminare refuzate continua sa creasca, asa cum au facut-o in ultimii ani, fiecare proiect care reuseste sa reduca costurile de functionare, va deveni tot mai atractiv din punct de vedere economic, pe viitor. Viata non-ecologicica va deveni mai scumpa, fie ca este vorba alimente, masini sau cladiri. Motto-ul este "folosim, impreuna in loc sa consumam in mod individual."

    Prin plasarea valorii in ceea ce priveste serviciile oferite de natura si cele conferite asupra noastra de tehnologia inalta si software-uri ingenioase, vom optimiza paleta noastra de design si vom castiga cea mai mare variatie, flexibilitate si durabilitate pentru viitorul mediului construit.