Cladiri rotative
Cladirile ar trebui sa fie solide ca piatra, stabile sub picioarele noastre, cu siguranta. Instinctele noastre ne spun astfel - dar, poate, cineva ar trebui sa-i spuna valului actual de arhitecti si designeri care par atat de entuziasmati sa pietruiasca lumea noastra intr-un sens mai literal decat suntem obisnuiti. Arunca o privire la aceste exemple de cladiri in miscare, fie ca au acest aspect prin folosirea iluziilor, fie prin mecanica inteligenta, si intrebati-va - suntem pregatiti pentru viata urbana in miscare?
De-a lungul liniilor similare se afla suprafata dinamica a cladirii. Abundenta de placi de metal este controlata de cilindri pneumatici care modifica unghiul suprafatei la lumina de intrare, facand-o luminoasa sau mai intunecata ca un pixel monocrom.
Asa cum arata aceasta simulare pe calculator, efectul este o suprafata a cladirii vie - una care ar putea sa joace trucuri cu simtul de perspectiva (care duce la intrebarea, cum s-ar simti soferii cu privire la cladirile ondulate si ce par ca plutesc?).
Daca esti interesat de miscarea reala a cladirilor, atunci incearca viitorul Shuffle Tower din Dubai, conceput de James Legea Cybertecture. Ia patru elemente: turn rezidential, turn de birouri, gradini, shopping mall. Aranjaeza-le pe o serie de platforme mecanice - si invarteste-le. Fiecare sectiune se roteste incet pentru a oferi o vedere de 360 de grade in imprejurimi, precum si o priveliste in continua schimbare.
Ideea de a roti cladirile conventionale nu se limiteaza doar la extinderea metropolitana. Acest exemplu se afla in Wingham, Australia (populatie 4182) si este numit Casa Rotativa Everingham. Ti-ai dorit sa poti urma lumina soarelui pe masura ce ziua apare si dispare? Electronicele permit ocupantilor sa controleze rata de rotire, pana la o viteza maxima de 160 de metri pe ora, timp in care s-ar finaliza doua rotatii complete.