Vopsele din latex

Vopsele din latex


Cuvantul "latex" se referea initial la utilizarea cauciucului intr-o forma sau alta, ca rasina in vopsea. Solventul sau diluantul, numit "vehiculul", a fost apa. Astazi, multe tipuri de vopsele sunt realizate cu apa, ca si diluantul, dar cu rasini care nu sunt din latex, iar industria inclina spre termeni precum "apa-subtiata" sau "apa-reductibila."

Vopsele din latex
 
In cazul in care vopselele sunt numite latex, termenul folosit de multe ori este "latex acrilic", deoarece acestea contin o rasina plastica realizata din acril sau polivinil, mai degraba decat din cauciuc.

In plus fata de viteza de uscare, opacitatea (capacitatea de a acoperi complet o culoare cu alta) si caracteristica sa de spalare a vopselelor din latex acrilic, cel mai mare avantaj al vopselelor de "apa-subtiata" este acela ca poti curata peretele doar cu apa.

Prin urmare, nu mai sunt necesare cheltuielile mari - precum si riscul potential de incendiu - a diluantilor volatili si periilor de curatare. Daca speli pensula sau rola imediat dupa procesul de vopsire, acestea se vor curata in doar cateva minute.

Vopsele din latex functioneaza bine pe suprafete vopsite in prealabil cu vopsele latex sau cu vopsele pe baza de ulei. Acestea pot fi utilizate chiar si pe o suprafata neamorsata din gips carton sau zidarie nevopsita. Cu toate acestea, de obicei, vopselele din latex nu adera bine la finisaje lucioase si, chiar daca poate fi folosita pe tapet, exista riscul ca apa din vopsea poate sa provoace decojirea hartiei de pe perete. Datorita continutului sau de apa, latexul provoaca aparatia ruginei, in cazul barelor de otel si va ridica esenta pe lemnul brut.