Minuni arhitecturale ale lumii animalelor
Ai crezut ca minunile antice si moderne create de omenire si arhitectura creativa contemporana sunt uimitoare? De la colonii de furnici subterane care se extind mai departe decat Marele Zid Chinezesc la zidurile de pamant realizate de termite, mai inalte de aproape doua ori inaltimea relativa a Burj Dubai (cel mai inalt zgarie-nori din lume) si de la cea mai mare panza de multe specii de paianjen descoperita vreodata la cel mai lung baraj de pe planeta realizat de castori, va prezentam in continuare cativa dintre cei mai inspirationali arhitecti si structuri arhitectonice din regnul animal.
Turnul termitelor
Termitele sunt creaturi uimitoare. Reginele lor sunt de 30 de ori mai mri decat dimensiunea soldatilor normali si a lucratorilor, producand aproximativ 30 de oua pe minut pentru a mentine colonia in viata. In ciuda dimensiunii lor, termitele construiesc cele mai mari structuri arhitecturale din regnul animal - creaturi de 10 cm construiesc turnuri de sute de tone greutate si pana la 25 de metri inaltime, cu un diametru de 12 m (echivalentul uman a unei inaltimi de 1402 metri). Si asta este doar la 12 metri deasupra solului - de asemenea, termitele pot fora 69 de metri in subteran.
Tesatori sociali
Asa-numitele pasari tesatoare sociale (sau sociabile) sunt unele dintre cele mai prietenoase zburatoare de pe cer. Ele isi combina fortele si preiau copaci intregi pentru a realiza ceea ce poate fi considerate structuri de apartamente. In loc sa construiasca cuiburi independente, pana la 300 de perechi de pasari vin impreuna pentru a construi un cuib mega-gigant de pana la 7 metri latime, 1,5 metri inaltime si cu o camera individuala pentru fiecare cuplu. Ca si in cazul un complex de apartamente imens, exista mai multe intrari la subsol care duc pana in camere.
Cartita: masini de sapat in subteran
Aceasta cartita goala este cunoscuta sub mai multe denumiri, inclusiv "puii de nisip", ceea ce ar presupune ca acest sapator este dragut si prietenos. Cartitele sunt unice printre mamifere, ceea ce inseamna ca sunt creaturi masiv organizate ca furnicile, albinele, viespile si termitele, doar ca sunt de dimensiuni mult mai mari si au un aspect infricosator. Ele sunt, in esenta, animale cu sange rece si nu simt absolut nici o durere. Pana la 100 de astfel de creaturi ciudate, traiesc impreuna intr-un habitat subteran, pe care il sapa cu seturile lor disproportionate de dinti giganti ce sunt amplasati in partea din fata a buzelor (mai degraba decat in spate), astfel incat acestea sa nu inghita murdarie. Cartita goala poate trai pana la 28 ani, iar coloniile se hranesc cu tuberculi de furaje (parti umflate ale plantei), care cantaresc pana la 1000 de ori la fel de mult ca o cartita mascul.
Furnicile: excavatoarele subteranului
Cea mai mare colonie de furnici descoperita pana in prezent se intinde peste aproape 6500 km in toata Europa - aceasta super-colonie are miliarde de furnici. Toata lumea stie ca furnicile sunt constructori incredibili, care pot transporta o greutate mai mare de cateva ori in comparatie cu propria lor greutate, dar putini au ajuns sa vada interiorul structurilor lor subterane spectaculoase. Colonia aratata mai sus este de 46 metri patrati ca marime, patrunde 8 metri in pamant si a fost necesara deplasarea a 40 de tone de pamant pentru a fi creata. Pe masura ce colonia a fost dezgropata, s-au descoperit tunele de tranzit si aflux de ventilatie, precum si gradini de ciuperci si gropi de gunoi.