Lumina naturala in locuinta
Lumina naturala in locuinta
Cu totii am fost in camere in care te simti pur si simplu bine. Acestea au o atmosfera palpabila, confortabila, care te face sa vrei sa-ti ridici picioarele si sa ramai mai mult timp. Dincolo de functionalitatea luminii, care este aceea ca avem nevoie sa vedem, sistemul de iluminat din casa are o mare influenta asupra personalitatii unei camere. Nu ai vrea o lumina stralucitoare sa-ti bata deasupra capului la o cina intima sau singura lampa ilumineaza spatiul in care incerci sa realizezi un proiect. Scopul principal al proiectului de iluminat este de a introduce diferite grade de lumina intr-o camera, numite straturi. Daca ai doar surse de lumina directa, aceasta va transforma un spatiu intr-unul intunecat si sumbru. Iar daca luminezi camera in mod uniform, fara nici un contrast, camera va aparea plata si in nici un caz ospitaliera. Cand vorbim de iluminat vorbim despre crearea unui interes si a dramei vizuale, iar aceste straturi de lumina sunt parti ale unui intreg ce creeaza atmosfera finala.

Cand li s-a cerut sa descrie spatiul cel mai ravnit, multi oameni sunt rapizi in a da adjective ca lumina si aerisitul. Lumina naturala este aceea lumina de dorit intr-o casa, pur si simplu pentru ca face totul sa arate mai atragator. Sistemele de iluminat ce se bazeaza pe lumina naturala sunt numite lumini naturale, iar arhitectii si constructorii au cereri, mai multe ca oricand, de a pune in aplicare lumina naturala in constructiile noi.
Poate acest lucru se datoreaza faptului ca ne petrecem multe ore stand la birou, in interior, dar noi nu am evoluat in acest fel. Lumina naturala ne tine in legatura cu exteriorul si ora din zi, iar studiile au aratat ca oamenii care lucreaza in surse de lumina naturala sunt mai productivi. Exista si alte beneficii ale luminii naturale, cum ar fi economiile la energia electrica, daca nu trebuie sa aprindeti luminile. Dar o utilizare mai buna a luminii naturale este un domeniu mai complex.
Orbirea poate fi o problema in cazul in care soarele straluceste direct, indirect sau chiar, in camera. De asemena, caldura trebuie si ea gestionata asa cum trebuie, fiind de obicei tratata cu perdele si draperii. Vopsirea camerei intr-o culoare luminoasa, reflectorizanta, poate ajuta la cresterea amperilor luminii naturale, iar cea mai buna culoare pentru tavan, cu scopul de a completa lumina este cel mai alb alb pe care il gasesti.