Ciudatenii ale naturii

Ciudatenii ale naturii


     Pietre ce plutesc, curcubee de foc, maree rosii si gauri albastre, este doar inceputul. Imaginati-va cum ar fi sa ocoliti o groapa de dimensiunile unei case ce se formeaza in jurul vostru in cateva secunde, sa mergeti pe jos printr-un camp de tepi de gheata ascutiti, mai inalti decat voi sau sa fugiti de un vartej de fum si flacari, mult mai periculoas decat focul furios ce l-a imprastiat. De la stalpi de lumina si caini ai soarelui la vartejuri si gropi uriase, va prezentam in continuare unele dintre cele mai frumoase, inspaimantatoare si infricosatoare minuni naturale ale lumii.


Ciudatenii ale naturii

 

Stalpii de lumina


    Stalpii de lumina apar ca niste coloane luminoase, in pozitie verticala, pe cer, lumini aruncate in aer de sus, fara o sursa aparenta. Acestea sunt vizibile atunci cand lumina reflecta cristalele de gheata, fie de la soare (ca in cele doua imagini de sus) sau din sursele solului artificial, cum ar fi strazile sau luminile parcurilor. In ciuda aspectului lor, ca  si coloane solide de lumina, efectul este in intregime creat de propriul nostru punct vizual relativ.

Stalpii de lumina apar ca niste coloane luminoase

Cainii soarelui


    La fel ca pilonii de lumina, cainii soarelui sunt produsul luminii ce trece prin cristale. Forma speciala si orientarea cristalelor poate avea un impact vizual drastic pentru privitor, producand o coada mai lunga si schimband gama de culori. Inaltimea relativa a soarelui pe cer schimba distanta in care cainii soarelui par a fi pe fiecare parte a soarelui. Diferitele conditii climaterice de pe alte planete ale sistemului nostru solar, produc aureole cu pana la patru caini ai soarelui, din perspectiva acestei planete. Cainii soarelui au fost speculati si discutati inca din antichitate si inregistrarile scrise descriu atributele diferite ale soarelui nostru, dateaza de pe vremea egiptenilor si a grecilor.

Cainii soarelui sunt produsul luminii ce trece prin cristale

Vartejuri de foc


    Vartejurile de foc (de asemenea cunoscute ca dracii incendiului sau tornade) figureaza in sau in vecinatatea incendiilor furioase, atunci cand are loc combinatia potrivita a conditiilor climatice. Vartejurile de foc se pot forma si prin alte evenimente naturale, cum ar fi cutremurele si furtunile - si pot fi incredibil de periculoase, in unele cazuri, se invart si in afara zonei de incendiu, unde cauzeaza devastari si moarte pe o raza ce nici nu este lovita de caldura sau flacari. Vartejurile de foc au fost cunoscute a fi de aproape 1,6 kilometri de mari, cu viteze ale vantului de peste 160 km pe ora si dureaza 20 de minute sau mai mult.

Vartejurile de foc

Luna portocalie


    Acest ultim fenomen este ceva ce majoritatea oamenilor au mai vazut - o luna frumoasa, portocalie suspendata jos pe cer. Dar ce cauzeaza acest fenomen - si, de fapt, are luna culoare? Cand Luna apare mai jos la orizont, razele de lumina care cade pe ea trebuie sa treaca prin mai multe din atmosfera noastra, care incet, se schimba in galben, portocaliu si rosu. Imaginea de jos este valabila in ceea ce priveste nuantele lunii, dar sporirea culorilor mai arata in mod clar, diferentele de nuante ce ilustreaza topografia mixta si minerologia ce spun povestea suprafatei Lunii. Uitandu-te la culori, in combinatie cu craterele se poate incepe traserea istoriei impacturilor si a miscarilor materiale de-a lungul misterioasei noastrei luni.
 
 Ce semnificatie are luna portocalie