Betonul armat - un material de constructie apreciat
Betonul armat - un material de constructie apreciat
Betonul, ca si material de constructie, a fost utilizat inca din timpul Imperiului Roman. In epoca moderna, ambudenta de beton, in stilul constructiilor de blocuri sovietice a facut sa se renunte la acesta, iar in ultimul timp, acest material versatil s-a bucurat de o relansare in noile constructii si o reconsiderare din partea criticilor arhitecturali. In continuare, vom "agrega" unele dintre cele mai frumoase sau mai putin frumoase cladiri din beton din lume.
Cimentarea - o legenda
Betonul, in forma sa de baza se realizeaza prin amestecul de ciment, pietris, nisip (cumulat) si apa. Vechii romani erau cunoscuti pentru faptul ca au adaugat par de cal, lapte, grasimi animale si chiar si sange acestui amestec. Ciudat, poate, dar nu se poate argumenta cu rezultate: unele dintre cele mai durabile structuri ale Orasului Etern, asa cum este Coliseum-ul, Pantheon-ul si mii de kilometri de strada, datoreaza longevitatea lor betonului.
Progresele betonului
Un numar de progrese tehnologice, din secolul al 19-lea, mai ales inovarea betonului armat in 1849, a facut posibil boom-ul constructiilor din secolul al 20-lea. Mega proiectele tresareau de pe panourile de desen direct in folosinta. Forta si rezistenta betonului la crapaturi au fost puse la o utilizare buna in barajele Hoover si Grand Coulee construite la jumatatea anilor 1930.
Betonul sovietic - partea buna
Betonul a fost materialul ideal de lucru pentru planificatorii sovietici centrali: a facut posibila constructia de cladiri uriase pe o scara cu adevarat eroica. Surprinzator, betonul a facilitat constructia unora dintre cele mai frumoase structuri, cum ar fi Druzhba (Prietenie) sanatoriul din Ialta, Ucraina, proiectat de arhitectul Igor Vasilevsky si completat in 1986.