Acoperisuri si tigle
Cel mai bun material pentru acoperirea casei este tabla, datorita calitatilor sale de rezistenta la coroziuni, diverse socuri la care poate fi supusa, la raze UV si variatii climaterice. Tabla folosita pentru acoperis poate fi de mai multe tipuri:
Tigla metalica
Aceasta este asemanatoare ca design cu tigla ceramica, insa tigla metalica este de 10 ori mai usoara. Datorita acestei caracteristici se economisesc cheltuielile cu materialele de constructii folosite la montarea acesteia pe acoperisul casei, deoarece ea poate fi aplicata si pe o structura mai putin solida, prinsa in cuie direct pe sipci. Tigla metalica este achizitionata in dimensiuni mari, ceea ce face ca acoperisul sa fie etans si poate fi de doua tipuri:
- tigla metalica cu suprafata mata este usor abraziva si imita tigla ceramica ca si aspect
- tigla metalica cu suprafata lucioasa este indicata pentru regiunile cu precipitatii din abundenta, deoarece apa si zapada aluneca mai repede decat alte materiale folosite pentru acoperirea casei. Pe deasupra, placile de marimi mari se monteaza etans ceea ce face ca apa sa nu se infiltreze printre elementele de constituire a acoperisului. Mai mult decat atat, tigla metalica este prevazuta cu un sistem de drenare a apei.
Tabla plana faltuita
Acoperisul realizat din tabla plana faltuita are aceleasi caracteristici ca si cel din tabla metalica, rezistenta, greutate redusa si altele, insa cele doua difera in ceea ce priveste sistemul de montare. Tigla faltuita are un sistem dublu de prindere prin prinderea suruburilor pe o latura a fiecarui panou.
Tabla profilata
Aceasta tabla se gaseste in diferite forme si modele si anume cu profile ondulate, trapezoidale, profile in V si altele. Scopul profilelor de pe tabla este acela de a directiona apa inspre un sistem de drenare (jgheaburi si burlane), dar si de sectionare a stratului de zapada ce se depune pe acoperis.
Sfaturi de montare
Tabla trebuie montata in conditii climaterice bune, adica la peste 0 grade Celsius, astfel incat sa se evite aparatia fisurilor datorate indoirii tablei, aceasta problema aparand in sezonul rece. pe deasupra, trebuie sa se evite fenomenul de dilatatie - contactie ce apare in aceeasi perioada din cauza gerului. De aceea este indicat ca la montarea tablei sa se aplice si o folie anticondens, cu rol de ventilatie si de protectie contra apei infiltrate intre elementele de fixare a acoperisului.
Dimensiuni
- Panourile de tigla metalica - lungimea este intre 0,5 - 8 m, latimea incepand cu marimea de 110 cm, iar grosimea variaza intre 0,45 - 0,6 mm.
- Panourile din tabla profilata - latimea variaza intre 61 - 123 cm, iar grosimea intre 0,7 - 0,9 mm.
Important!
Incredibil dar adevarat, acoperisurile, precum si pavajele in nunate deschise, reflecta lumina, ceea ce are ca efect formarea unei atmosfere racoroase in locuinta respectiva. Mai mult decat atat, studiile arata ca daca in 100 de metropole se vor schimba acoperisurile si pavajele cu unele care sa reflecte lumina, atunci acest lucru ar duce la scaderea emisiilor de gaz ce au ca rezultat fenomenul ce sta pe buzele tuturor in zilele noastre, si anume efectul de sera. Aceste emisii s-ar micsora cu cantitatea de gaz emisa de toate tarile globului intr-un an de zile.
De asemenea, pentru protejarea mediului, putem inveli casele cu acoperis ecologic realizat din reciclarea deseurilor. Unui german i-a venit cu ideea sa confectioneze tigle ce au in compozitie cutii de iaurt reciclate. Tglele au integrate si panouri fotovoltaice, astfel incat, acoperisul va produce energia provenita de la razele solare.