Arta teracotei - sobe, statuete si decoratiuni

Arta teracotei - sobe, statuete si decoratiuni


    Teracota a inceput sa fie folosita inca de acum 4500 de ani, in epoca bronzului, fiind originara din varful Alpilor. Primele sobe din teracota aveau o forma cilindrica, fiind realizate pe o structura de argila, iar pentru a mentine caldura produsa prin combustie, erau folosite pietre. Astfel, prin acest proces, oamenii au reusit pentru prima data sa inmagazineze energia provenita de la foc, astfel incat sa o si transforme in caldura. Odata cu descoperirile realizate in domeniul olaritului, arta de a produce teracota a evoluat prin folosirea "cahlelor din teracota" adica acele placi ale sobei.
 
 Soba din teracota
      Mai tarziu, teracota s-a transformat intr-o adevarata arta atunci cand au prins contur statui realizate din acest material, dar si sobe cu diferite incrustratii care aduceau un culoare in incaperea respectiva. In prezent, teracota se foloseste atat pentru producerea sobelor, cat si in realizarea statuetelor, a fantanilor arteziene, rame, seminee, lampi de perete, diverse decoratii.

Arta teracotei - statueteArta teracotei - seminee

    In ceea ce priveste soba trebuie avuta mare grija la modul de folosire si intretinere al ei. In prezent exista sobe pe lemne si pe gaz. Desi gazul poate produce pagube substantiale, intr-o clipita, trebuie avut grija si la cea confectionata pe combustibili naturali. Iata cateva reguli de prevenire si cauze din care pot reiese adevarate dezastre:
  • cosurile de evacuare a fumului trebuie curatate in mod periodic, de preferat ar fi sa apelati la un specialist, astfel incat si fisurile produse de cosuri sa fie inlaturate.
  • copiii trebuie supravegheati, mai ales in incaperile in care este aprins focul in sobe
  • nu lasati copiii sa faca focul in sobe sau sa foloseasca aparatele de gatit
  • la aprinderea focului intr-o soba pe lemne, in cazul in care folositi un combustibil (benzina), aveti grija cum turnati astfel incat sa nu picure pe dumneavoastra sau pe langa astfel incat focul sa se extinda din soba in casa. Aprindeti chibritul la departare de combustibil si aveti grija la flama pe care o va face.
Soba din teracota
  • in cazul sobelor pe gaz avti grija sa nu existe emanatii de gaz. Aprindeti chibritul inainte de a porni gazul, apropiati-l de arzator si usor dati drumul la gaz, la minim de intensitate in momentul aprinderii, apoi puteti mari intensitatea dupa cum doriti. Dupe ce soba s-a incalzit aveti grija ca maneta de la gaz sa fie bine inchisa. Verificarea instalatiilor de gaz se face cu  emulsie de apa si sapun, folosind recipiente cu gaz petrolier lichefiat omologate. 
  • atunci cand plecati de acasa asigurati-va ca nu ati lasat focul aprins si gazele naturale sunt inchise
  • sobele de metal nu au voie sa fie asezate direct pe dusumeaua de scanduri. Astfel, sobele pot fi asezate pe caramida de 7 cm grosime, in cazul in care picioarele depasesc inaltimea de 25 cm. In general suprafata pe care este asezata soba trebuie sa depaseasca perimetrul sobei cu 25 cm, iar in fata usii cu 50 cm.
  • este bine sa fiti pregatiti cu o rezerva de apa de cel putin 400 litri in caz de incendiu